Show simple item record

dc.contributor.authorTreser, Steven Thomasen_US
dc.date.accessioned2014-03-14T20:38:44Z
dc.date.available2014-03-14T20:38:44Z
dc.date.issued2006-05-12en_US
dc.identifier.otheretd-05262006-160618en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10919/33272
dc.description.abstractThis thesis began with the goal of designing a bold house cantilevered over the edge of a cliff 120 feet above the water, and evolved into the study of how to design when starting with the primary form of a cube. The cube was chosen as representing the crystalline form of the rock upon which the house sits. The outside shell of the house is horizontal, board formed concrete, also in reference to the layered rock of the cliff face. There are two primary forces cutting away the mass of the cube to produce the final form of the house. The first force is of the site, and is generated by two spectacular views. These two views are used to cut through the house, forming an â Xâ shaped atrium eight feet wide and four storeys high, in the center of the house. The second force is generated by the desire to bring daylight into two opposite corners of the house. The southern corner of the house faces the lake. The bottom of that corner is cut out more than the top to admit direct sun in the winter, indirect sun in the summer, and reflected sun off the lake year round. The northern corner of the house faces the woods. The top of that corner is cut out more than the bottom to allow northern light into the top floors and maintain privacy on the lower floor, where the driveway approaches the house.en_US
dc.publisherVirginia Techen_US
dc.relation.haspartStevenTreser.pdfen_US
dc.rightsI hereby certify that, if appropriate, I have obtained and attached hereto a written permission statement from the owner(s) of each third party copyrighted matter to be included in my thesis, dissertation, or project report, allowing distribution as specified below. I certify that the version I submitted is the same as that approved by my advisory committee. I hereby grant to Virginia Tech or its agents the non-exclusive license to archive and make accessible, under the conditions specified below, my thesis, dissertation, or project report in whole or in part in all forms of media, now or hereafter known. I retain all other ownership rights to the copyright of the thesis, dissertation or project report. I also retain the right to use in future works (such as articles or books) all or part of this thesis, dissertation, or project report.en_US
dc.subjectLakeen_US
dc.subjectClaytoren_US
dc.subjectCubeen_US
dc.subjectHouseen_US
dc.subjectCliffen_US
dc.subject.lccLD5655.V855 2006.T747en_US
dc.titleCliff Houseen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.departmentArchitectureen_US
dc.description.degreeMaster of Architectureen_US
thesis.degree.nameMaster of Architectureen_US
thesis.degree.levelmastersen_US
thesis.degree.grantorVirginia Polytechnic Institute and State Universityen_US
thesis.degree.disciplineArchitectureen_US
dc.contributor.committeechairGalloway, William U.en_US
dc.contributor.committeememberJones, James R.en_US
dc.contributor.committeememberCortes, Mario C.en_US
dc.identifier.sourceurlhttp://scholar.lib.vt.edu/theses/available/etd-05262006-160618/en_US
dc.date.sdate2006-05-26en_US
dc.date.rdate2006-07-06
dc.date.adate2006-07-06en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record