Show simple item record

dc.contributor.authorCheng, Weiranen_US
dc.date.accessioned2015-12-26T09:09:22Z
dc.date.available2015-12-26T09:09:22Z
dc.date.issued2015-12-09en_US
dc.identifier.othervt_gsexam:6863en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10919/64391
dc.description.abstractThis thesis project came out of an idea that architecture can serve to understand the transformation and history of place. In other words, can architecture be interpreted to give opportunities for displaying glimpses of the past, almost like occasional flashbacks? Based on this idea, I designed a building to make this idea tangible and to test the veridicality of my intention. In looking for a site, I sought out interesting places and moments in nature that would convey this idea I was studying. A quarry in Blacksburg, Virginia, an open-pit mine where dimension stone, sand, gravel and slate were excavated, provided me with an opportunity to explore this idea. The building I designed would help to display the original state of this old quarry, now half-filled with water. I started researching the history and development of stone quarries in order to understand essential and accidental connections associated with the present. The overall organization of the building forged a relationship with the surrounding nature and the contour of the mountains. The whole building was sunken into the edge of the cliff to reduce the appearance of the building's volume from the entrance. The slope was utilized to coordinate with the building. The water became a thread that articulates a person's progression throughout the building. The main entrance was at the top of the slope, with a path that leads down the slope along the building to a platform with a view of the site and temporary outdoor exhibits, which allows also for a more immediate interaction with the water. The building responded to the depth of the quarry, bringing it below the surface of the water. The shadow pool of water, trickling down below, draws attention to the curved staircase. Once reaching the bottom level, you can see the water running slowly along the vertical concrete wall. At this point, you enter the exhibits on the general history of stone quarries and the specific history of this stone quarry. Stone samples and tools used in the old times are also displayed on this floor. The second and third floors are collections of modern conditions of stone quarries as well as possible future technologies. The building was conceived as a composition of basic elements, with visual reference to rectangular and circular shapes, and interstitial space enclosures cast in concrete. The choice to use concrete was based on its ability to take flexible shapes and to be enhanced by repeated elements representing natural state of the quarry, as well as an approach to emphasizing light and volume.en_US
dc.format.mediumETDen_US
dc.publisherVirginia Techen_US
dc.rightsThis Item is protected by copyright and/or related rights. Some uses of this Item may be deemed fair and permitted by law even without permission from the rights holder(s), or the rights holder(s) may have licensed the work for use under certain conditions. For other uses you need to obtain permission from the rights holder(s).en_US
dc.subjectQuarryen_US
dc.subjectConcreteen_US
dc.subjectTopoen_US
dc.subject.lccLD5655.V855 2015.C446en_US
dc.titleExhibition Center on the Stone Quarryen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.departmentArchitectureen_US
dc.description.degreeMaster of Architectureen_US
thesis.degree.nameMaster of Architectureen_US
thesis.degree.levelmastersen_US
thesis.degree.grantorVirginia Polytechnic Institute and State Universityen_US
thesis.degree.disciplineArchitectureen_US
dc.contributor.committeechairRott, Hans Christianen_US
dc.contributor.committeememberThompson, Steven R.en_US
dc.contributor.committeememberPittman, Vance H.en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record